top of page
  • Elif Bingöl

Moda Üretimi İçin TEDARİKÇİ KILAVUZU

Amacımız üretim adımları sırasında zaman ve para kaybetmeden daha iyi anlaşmalar yapabilmek diye düşünerek ilk önce tedarikçiler konusuna değinmek istedim.

İyi tedarikçiler bulmak, iş yolculuğunuzun başlangıcındaki ana adımdır ancak aynı zamanda en büyük zorluklardan biri olabilir, özellikle de kendi moda markanızı oluşturduysanız. Kumaşlar, gerekli aksesuarlar, ambalajlar nereden alınır, kiminle model üretilir, dikilir, desen baskı yaptırılır? Bunları sağlayan irili ufaklı binlerce ürün ve firma var. Peki hangisinin işiniz için en iyisi olduğunu nasıl değerlendirebilirsiniz?



İLK ADIM: Ne istediğini net olarak belirle Şu anda tam olarak hangi ürün ve/veya hizmetlere ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz? İyi bir tedarikçi, sizin ihtiyaçlarınızı net bir şekilde karşılayabilendir; ne kadar net olurlarsa o kadar iyidir.

Örneğin bir kot pantolon tedarikçisine ihtiyacınız varsa, nihai ürününüzün erkek mi yoksa kadın tüketiciler için mi olacağını en başından hesaba katmalısınız. Hammadde ve belki ürün temelde aynı olmasına rağmen, bazı tedarikçiler belli konularda diğerlerinden daha fazla deneyime ve uzmanlığa sahiptir. Sizin amacınız mümkün olan en iyi ürünü elde etmek olacağı için ihtiyacınız olan noktalarda maksimum uzmanlığı olan tedarikçiyi seçmelisiniz.

Bunun yanında, bazı malzemeler özel dikkat gerektirir. Örneğin ipekten yapılmış parçalarla çalışmak istiyorsanız, belirli makinelere ihtiyaç duyulacaktır ve ilgili iş gücünün bu hammadde özelinde deneyimli olması gerekir. Yapılacak işe özel ayrıntılara dikkat ederseniz nihai ürünün başarısını garantileyebilirsiniz.


Sonuçta, tedarikçi aramaya başlamadan önce ilk adım iç süreçlerin düzenlenmesi ve ana hatlarının belirlenmesidir. Tam olarak ne aradığınızı net ve objektif bir şekilde listeleyin. Bunun için koleksiyonunuzda hangi parça ve modeller yer alacak, bunların yüzde dağılımları nedir hepsini net bir şekilde çıkarın ki, buna göre hangi konularda uzman tedarikçilere ihtiyacınız olduğunu görebilin.





İKİNCİ ADIM: Yerel Tedarikçi Bulma

Dikkate alınması gereken ikinci adım, tedarikçinin bulunduğu yerdir. Talebinizi karşılayabilecek binlerce firma var ve bunların birçoğu da yurt dışında. Benim deneyimime göre tedarikçiniz size ne kadar yakınsa, teslimat da daha hızlı, daha sağlıklı ve ucuz olur.

Tedarikçinize yakın olmakla üretim zincirini, kaliteyi ve hatta çalışma koşullarını ve ilişkilerini izleyerek daha fazla kontrol sahibi olabilirsiniz. Tedarikçi ne kadar uzaktaysa, üretim süreçlerini o kadar az görürsünüz ve etki yaratma şansınız da daha az olur. Ayrıca yerel tedarikçileri seçerek, iş yaratmaya ve kendi ülkemizin endüstrisini geliştirmeye yardımcı olduğumuzu da unutmamak gerekir.


Yine de ihtiyacınız olan ürünün türünü istediğiniz şekilde veya istediğiniz fiyata yerel tedarikçilerde bulamazsanız bunları yurt dışından da sağlayabilirsiniz. Yabancı şirketleri, özellikle de Asya'dakileri kullanmanın ana faydası genellikle maliyettir. Üretim genellikle daha ucuzdur, bu da bu kadar çok giysinin Çin, Hong Kong, Tayvan, Vietnam, Hindistan ve Bangladeş'te üretilmesinin bir nedenidir. Ancak bu ülkelerdeki üretimin ucuz olmasının nedeni, çalışma standartlarının ve koşullarının her zaman sıkı bir şekilde düzenlenmemesi olabilir. Fabrikaları ziyaret etmeniz ve denetlemeniz de daha zordur. Zaman zaman dil engeli olabilir ve iletişimde sorunlar yaşayabilirsiniz.

Herşeye rağmen tedarikçinizi yurt dışından seçmeniz gerekirse maliyetleri net hesaplayabilmek için ilk önce vergi konusunu inceleyin derim. Diğer ülkelerden gelen ürünlerin ithalat ve çıkış süreçleri (vergi ve gümrük mevzuatı) hakkında çok fazla araştırma yapın, hoş olmayan sürprizlerden veya öngörülemeyen maliyetlerden kaçının. Bir de Çin ve Brezilya gibi ülkelerde 15 güne yakın tatiller olabilmekte. Bunları en başından araştırıp bilmezseniz asla zamanında teslimat alamazsınız. Teslimatlar için ortalama teslimat süresi, ürünün cinsine ve fabrikada herhangi bir yığılma olmamasına bağlı olarak 45 gündür. Sadece bir hafta süren izin süresine rağmen, birçok üretici molayı bir hafta daha uzatmaya, yani 15 gün izin verme ve siparişlerin teslimi için bu süreyi iki katına çıkarma eğiliminde, benden söylemesi.





ÜÇÜNCÜ ADIM: Üretim Miktarı

Tedarikçinizi seçerken belirleyici bir faktör, karşılayabilecekleri minimum uygulanabilir miktardır. Markanız hala küçükse, ihtiyacınız olan bir malzeme veya ürün miktarı nispeten küçük olabilir ve bu nedenle tüm şirketler size tedarik edemeyebilir. Örneğin bazı toptan kumaşçılar veya tekstil dikim fabrikaları küçük miktarlarda satın alan şirketleri tercih etmez, bu durumda daha az miktarda üretim yapacak küçük işletmelerden hizmet almanız gerekecektir ve maliyetler de artacaktır.

Ürün ve üretim miktarları ile ilgili bilgiyi almadan önce planlamada ilerlemeye başlamayın ki, hayal kırıklığı ve zaman kaybı olmasın.


DÖRDÜNCÜ ADIM: Son Teslim Tarihleri

Bir tedarikçi seçerken dikkate alınması gereken dördüncü önemli faktör zamanlamadır. Deadline’lar, şirketin kalitesine ve yapısına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Eğer şirketiniz hızlı ürün çevirme ve bunun sonucu olarak stoklamada çeviklik gerektiriyorsa, bu konuya çok dikkat edin. Hızlı yanıt verebilen kaliteli tedarikçiler daha pahalı olma eğilimindedir.

Moda endüstrisinde malum mevsimsellik önemlidir. Tedarikçilere belirli zamanlarda daha yüksek talepler gelecektir ve bu durum onların stok, üretim ve teslimatını etkiler. Bununla ilgili sorunlardan kaçınmak için planlama gerekir. Ayrıca, bayramlar, yılbaşı gibi belirli zamanlarda olası iş molalarını da önceden kontrol edin.





BEŞİNCİ ADIM: Fiyat

Fiyat, hangi tedarikçiyi seçeceğimizin karar sürecindeki temel faktörlerden biridir. Ürününü veya hizmetini en düşükten en yükseğe her türlü fiyattan sunacak farklı farklı tedarikçiler olduğunu unutmayın. Tedarikçiye ödediğiniz fiyat, ürününün nihai fiyatına eklenecektir; bu nedenle, iyi bir pazarlık yaptığınızda, ürününüzün satış fiyatını bile değiştirebilir, böylece onu piyasada daha çekici ve rekabetçi hale getirebilirsiniz.


Ödeme koşullarına da dikkat edin, çünkü bu nokta bir tedarikçiyi sizin içindaha cazip hale getirebilir. Küçük bir girişimciyseniz, pozitif bir nakit akışı sağlamak için ilk önce daha düşük fiyatlı tedarikçilere öncelik vermeniz normaldir. Yalnız bu noktada, tedarikçi daha düşük fiyat verdiğine göre üretim süreci ve çıkacak sonuç da farklı olabilir, bu tedarikçilerle çalışırken periyodik incelemelerinize ek olarak daha yakın bir takip gerekecektir.



ALTINCI ADIM: Tedarikçi ile İlişkiler

Tedarikçi arayışındaki son önemli nokta ilişkidir. Tedarikçi firmalarla iyi bir ilişkiniz yoksa, kalite, teslimat süresi gibi konularda güven sarsılır. İhtiyaçlarınız ve beklentileriniz konusunda daima dürüst olun. Karşılıklı geri bildirime açık olun. Sizin ve tedarikçinizin karşılıklı güvene dayalı ve düzgün iş çıkartması her iki tarafın da büyümesini sağlayacaktır.

Benim şahsi deneyimlerime göre bir güven ağı oluşturmak çok önemlidir, ilişkiler yakınlaştıkça bağlılıklar ve sadakat de artar. Bu sayede envanterinizi her zaman planlanana göre güncellersiniz. Çıkacak olası sorunları çözümlemeniz çok daha kolay olur.


Sonuç olarak lişkiler zaman içinde kurulur ve tedarikçilerinizle iyi iletişim kurmak, koleksiyonunuzun ve uzun vadede işinizin başarısı için çok önemlidir.





Daha iyi pazarlık ve daha iyi sonuçlar için pratik ipuçları

  • Anlaşmayı kapatmadan önce numune isteyin.

  • Satıcı bir ürün yerine bir hizmet sunuyorsa, referanslara bakın. Diğer moda girişimcilerinden referans almak her zaman kolay değildir, ancak satıcıyı ile işe başlamadan önce satıcının geçmiş işlerini bulmaya çalışın.

  • Gereksinimlerinizi listeleyin. Bir tedarikçiyle bir anlaşmayı kapatırken sizin için pazarlık konusu olmayan şey nedir? Bunu netleştirerek ve organize olarak, şirketlerin ihtiyaçlarınızı optimize edilmiş ve daha çevik bir şekilde karşılayıp karşılamadığını değerlendirebilirsiniz.

  • Esneklik şarttır Tedarikçinin gerekirse boyutları, renkleri ve belirli ürünlerin miktarını değiştirip değiştiremeyeceğini mutlaka sorun.

  • Son teslim tarihleri, ödemeler, miktarlar, teslimatlar ve diğer ayrıntılarla ilgili tüm anlaşmaları önceden yapın. İdeal olarak, bu bir sözleşmede usulüne uygun olarak kararlaştırılır; bu mümkün değilse, e-posta veya Whatsapp aracılığıyla mümkün olduğunca çok belgelenmiş bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun. (Mutlaka lazım oluyor)

  • Tek bir tedarikçiye güvenmemeye çalışın. Tüm iş ihtiyaçlarınızı karşılayan bir tane bulmuş olsanız bile, öngörülemeyen olaylar olabilir. En az iki iyi tedarikçiniz olsun ve gerekirse her ikisine de bu konuda açık olun. Bu ortaklığın temeli dürüstlük olmalı ve tedarikçinizle ne kadar samimi olursanız o kadar iyi.

  • Taraflar arasındaki ilişki sürekli itina gerektirir. Bir tedarikçiyle iyi bir ilişki kurarken üzerinize düşeni yapın; taahhütlerinizi yerine getirin, tıpkı sizin de onların sorumluluklarını yerine getirmelerini istediğiniz şekilde davranın.

  • ,Empati önemlidir. Tedarikçilerin de birer şirket olduğunu ve zaman zaman sizinkine benzer sorunlar yaşadıklarını unutmayın. Sizin için doğru olan, işin diğer tarafı için mutlaka iyi olmayacaktır. Dinlemeyi ve gerektiğinde taviz vermeyi bilmek, daha sadık ve kalıcı ortaklıkları garanti edebilir.

  • Tedarikçiler, işleri için iyi planlama yapan müşterileri severler. Bir satın alma planlaması ve iyi bir envanter yönetimi ile pazarlık için iyi hazırlanmış olarak gelmek, ayrıca yeniden siparişleri/yeni siparişleri yeterli sıklıkta programlamak, mümkün olan en iyi izlenimi verir. Bu, iyi bir ilişkiyi ve dolayısıyla daha iyi müzakereleri garanti etmenin yoludur.





Peki Bu Tedarikçileri Nerede Bulabilirsiniz?


İnternet:

İlk akla gelen tabi ki internette araştırma. İnternette doğru anahtar kelimeler ile arama yaparak birçok tedarikçiye ulaşabilirsiniz ancak birçok iyi ve küçük atölye hala internette doğru düzgün yer almıyor, bu nedenle internet araştırması ile asla yetinmemelisiniz.


Benim tedarikçileri bulmada en etkili yöntemim sorarak, danışarak tavsiye ile bulmak. Sadece bir uygun tedarikçi bulsanız gerisi genelde çorap söküğü gibi geliyor. Kumaşçı başka tür bir kumaş için bir tedarikçiyi öneriyor, o aksesuar için olanı, diğeri dikimi derken birden birçok tedarikçinin bilgisine sahip olabiliyorsunuz.


Fuarlar: Bana göre ikinci etkili yöntem fuarlar. İplik, kumaş, dijital baskı makinaları, triko ve diğer her tür tekstil fuarı profesyonellerle tanışmak ve şahsen görüşmek için harika bir fırsat ve güvenilir tedarikçiler bulmanın en iyi yollarından biridir.

Tekstil ile ilgili kuruluşlar

Moda endüstrisi ile ilgili dernekler veya federasyonlarla iletişime geçin. Bu kuruluşların genellikle her bölgede birçok şirketle ilişkileri vardır; bu, kumaş, trim ve ambalaj tedarikçilerine giden yolunuzu kısaltabilir ve ortaklar karışımınızı yapılandırmanıza yardımcı olabilir.



Benden şimdilik bu kadar. Sonraki yazılarımda üreticilerle igili de yazmayı planlıyorum.

Benimle bu konularda iletişime geçmek isterseniz elifbingol@gmail.com adresine yazabilirsiniz.





Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page